Sevgili Öğrencilerimiz,
Sağlık kuruluşlarında uygulamalı eğitim öğrencilerimizin bulaşıcı hastalıklar açısından artmış riske sahip olması dolayısıyla iş sağlığı ve güvenliği kapsamında aşağıda belirtilen aşıları yaptırmaları önerilmektedir. İlgilinin aşı/ların uygulanmadan önce hekim tarafından değerlendirilmesi ve aşı kontrendikasyonları (yumurta anafilaksisi, KKK ve suçiçeği gibi canlı aşılar için gebelik, ağır immün yetmezlik, immün supresif tedavi vb.) konusunda dikkatli davranılması gerekmektedir. Aşılama öncesinde gerekli olan serolojik tetkikleri (HBs Ag, HBs Ab, HBc IgM, HCV Ab, Su Çiçeği Virüsü IGG, Rubella virüs IgG, Kızamık Virüsü lgG, Kabakulak Virüsü IgG, HIV 1+2 AB, HAV IgG) herhangi bir Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ya da Dahiliye polikliniğinden yaptırabilirsiniz. Aşılama yapılması için serolojik test sonuçlarınız ile kendi Aile Hekimliğinize ya da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi H Blok Aile Hekimliği Polikliniğine başvurabilirsiniz. Doktor değerlendirmesi sonrası aynı birim içinde yer alan aşı odasında dozlarınızı tamamlatabilirsiniz. Herhangi bir aşı kaydınız varsa muayenelerde iletmeniz yarar sağlayacaktır. Aşı öncesi gerekenler ve aşıların uygulanması gereken dozları aşağıda yer almaktadır.
Erişkin Tip Difteri Tetanoz (Td) Aşılaması
• Daha önce aşılanma durumu kayıtlı olmayan tüm sağlık çalışanlarının 3 doz Td aşısı ile aşılanarak primer immünizasyonlarının tamamlanması gerekmektedir (birinci doz ile ikinci doz arasında en az 1 ay, ikinci doz ile üçüncü doz arasında en az 6 ay).
• Primer serisi tamamlanan tüm sağlık çalışanlarına 10 yılda bir Td aşısı yapılmalıdır.
KKK (Kızamık, Kızamıkcık, Kabakulak) Aşılaması
• Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak hastalıklarını geçirdiklerine dair kayıtları olanlara veya laboratuvar tetkikleri ile bağışık olduğu gösterilenlere aşı uygulanmasına gerek yoktur.
• En az 1 ay ara ile iki doz KKK aşısı önerilir.
Suçiçeği Aşılaması:
• Suçiçeği geçirdiğine ilişkin öyküsü olanlara aşı uygulanmasına gerek yoktur.
• Suçiçeği geçirdiğine ilişkin öyküsü bulunmayan veya aşı kaydı olmayan kişilerin aşılama öncesinde antikor düzeylerinin değerlendirilmesi gereklidir.
• Suçiçeği aşısı uygulaması (13 yaş ve üzerinde 2 doz önerildiği için) en az 4 hafta ara ile 2 doz şeklinde yapılmalıdır.
Hepatit A Aşılaması
• Hep-A aşılaması öncesinde antikor düzeylerinin değerlendirilmesi gereklidir.
• 6 ay ara ile iki doz uygulanmalıdır.
Hepatit B Aşılaması
• Hep-B aşısı uygulanmadan önce hepatit B’ye yönelik serolojik inceleme (HBsAg, anti-HBs, anti-HBc total) yapılması önerilir.
• Hep B aşı şeması 0, 1, 6 ay şeklinde 3 dozdur. Anti-HBs en az 10 mIU/mL ise kişi bağışıktır
Kaynak: https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/saglik-calisanlari-asilama.html Sağlık Çalışanlarına Yönelik Uygulanması Gerekli Aşılar ve Uygulama Şemaları. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar Dairesi Başkanlığı. Tarih: 2017
https://www.saglik.gov.tr/TR,11080/genisletilmis-bagisiklama-programi-genelgesi.html Genişletilmiş Bağışıklama Programı Genelgesi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. 2008/14 Sayılı Genelge. Tarih: 25.02.2008
Son güncelleme: 13.11.2023 17:14:34